Αλμυρές συνταγές ΑΛΜΥΡΗ GALETTE ΒΡΩΜΗΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΟΘΥΜΑΡΟ
recipe-page-banner-icon-blue
recipe-page-banner-icon
Συνταγή Ξεκινάμε με τη γέμιση κολοκύθας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Καθαρίζουμε το εξωτερικό της κολοκύθας - με ένα peeler - μέχρι να δούμε πορτοκαλί σάρκα (τα λευκά ή υποκίτρινα κομμάτια κάτω από τη φλούδα μπορεί να είναι λίγο σκληρά γιαυτό τα αφαιρούμε). Κόβουμε τη κολοκύθα στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια της με ένα κουτάλι. Ζυγίζουμε 600 γρ. και τα κόβουμε σε κύβους. Επίσης κόβουμε
18-20 λεπτές φέτες κολοκύθας (σχεδον 150-180 γρ) και τις κρατάμε στην άκρη για τη διακόσμηση της τάρτας galette. Μεταφέρουμε τους κύβους κολοκύθας σε ένα ταψάκι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες και πιεσμένες για να απελευθερώσουν τα αρώματα τους, και τα κλωναράκια λεμονοθύμαρο και λίγο αλάτι. Ψήνουμε για 30-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει η κολοκύθα. Όταν είναι έτοιμο το αφήνω να κρυώσει εκτός φούρνου και αφαιρώ τις σκελίδες σκόρδου.
Ενώ περιμένουμε, φτιάχνουμε τη ζύμη της τάρτας. Επεξεργαζόμαστε τη βρώμη ολικής άλεσης QUAKER στο blender μέχρι να γίνει λεπτή σχεδόν σαν σκόνη. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα στον καθαρό πάγκο εργασίας μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να δουλέψουμε σε μπολ αλλά δεν θα είναι γίνει τόσο εύκολα η σωστή ανάμειξη του βουτύρου με τα στερεά μας υλικά. Διπλώνουμε το κυβάκια βουτύρου στα στερεά μας υλικά προσέχοντας να μην μείνει
κομμάτι βουτύρου αυτούσιο στο μείγμα. Το στάδιο αυτό είναι πολύ σημαντικό για να έχει καλή συνοχή η ζύμη μας. Το βούτυρο πρέπει να ενσωματωθεί καλά και ομοιόμορφα με τα στερεά υλικά για να μην κοπεί η ζύμη μας στο φούρνο όταν θα λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε και το αυγό και πλάθουμε τη ζύμη μέχρι να έχει μια ομοιόμορφη και συμπαγή δομή. Πλάθουμε σφιχτά για να φύγει ο αέρας που τυχόν έχει παγιδευτεί, τυλίγουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά
στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και πάλι το βούτυρο. Μεταφέρουμε την ψημένη κολοκύθα σε blender ή πολυμηχάνημα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το χυμό λεμονιού και αναμειγνύουμε μέχρι να μετατραπεί σε ομοιόμορφη κρέμα. Βγάζω τη ζύμη galette με βρώμη ολικης άλεσης QUAKER από το ψυγείο και την ανοίγω με τη βοήθεια
ενός πλάστη πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος για να είναι πιο εύκολη η μεταφορά της τάρτας στο ταψί αφού την ανοίξουμε.
Υλικά
    ΖΥΜΗ ΒΡΩΜΗΣ
    225 γρ QUAKER νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης
    75 γρ αλεύρι μαλακό
    140 γρ καλής ποιότητας βούτυρο, κρύο + κομμένο σε κύβους
    2 αυγά
    ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

    ΓΕΜΙΣΗ
    600 γρ κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
    2 σκελίδες σκόρδο
    2-3 κλωναράκια φρέσκο λεμονοθύμαρο (ή απλό θυμάρι)
    4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
    2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
    3 κουτ. του γλυκού κουρκουμά
    2 κουτ. του γλυκού καπνιστή πάπρικα
    ⅛ κουτ. του γλυκού τσίλι
    ¼ κουτ. του γλυκού αλάτι

    ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
    150 γρ κολοκύθας κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες
    Λίγο ελαιόλαδο για την επάλειψη της κολοκύθας και λίγο αυγό ανακατεμένο με νεράκι για την επάλειψη της ζύμης
    1 κουταλιά της σούπας κολοκυθόσπορο
    Κλωναράκια λεμονοθύμαρο

Δοκιμάστε επίσης...

Αντλήστε έμπνευση από τη δύναμη της βρώμης!

Ακολουθήστε μας στο Instagram: